تمام پروژههای ساختهشده پس از انقلاب در چهار گروه عمومی، بازسازی، مسکونی تکواحدی و مسکونی آپارتمانی در ایران که در دورههای قبل جایزه معمار شرکت نکردهاند، مجاز به شرکت در رقابت سال جاری هستند و در چهار گروه جداگانه مورد ارزیابی قرار می گیرند. پروژههای معماری داخلی، اگر دخل و تصرف در اجزای ثابت فضای آنها صورت گرفته باشد، امکان شرکت در گروه بازسازی را خواهند داشت. اما پروژههای مرمتی مجاز به شرکت در رقابت نیستند.
معیارهای داوری
معیارهای عمومی زیر در داوری تمامی پروژهها مدنظر قرار خواهند گرفت:
– خلاقیت و نوآوری در طراحی و نوآوری در کاربرد مصالح و فناوری ساختمان
– مواجهه خلاقانه با مشکلات خاص پروژه ازجمله: محدودیتهای اقتصادی، شرایط خاص سایت ازنظر ابعاد و اندازهها، ضوابط و رویههای قانونی (بهویژه در شهرها)، دشواریهای فنی و…
– دقت و نوآوری در طراحی جزئیات
– توجه به محیط پیرامونی و شرایط اقلیمی، ارزشهای زیستمحیطی و تعهدات اجتماعی
بدیهی است که قضاوت نهایی درمورد هر پروژه نه ازطریق مشخص کردن امتیاز آن در هرکدام از موارد فوق و معدلگیری از امتیازات، که با قضاوت درباره تمامیت آن صورت خواهد گرفت.
روش داوری همچون سالهای گذشته شامل چند مرحله حذف و انتخاب برای گزینش پروژههای نیمهنهایی، نهایی و برندگان در هر چهار گروه خواهد بود.
داوران
۱- حسین شیخ زینالدین
کارشناس ارشد معماری از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، فعالیت حرفهایاش را بهعنوان مهندس مشاور از سال ۱۳۵۳ آغاز کرده است. از ۱۳۶۱ در هیئت مدیره مهندسان مشاور باوند عضویت داشته و اکنون مدیرعامل باوند است. او در طراحی و مدیریت پروژههای گوناگون مشارکت داشته و در سالهای ۷۱-۱۳۸۷ در حدود ۱۲ شورای علمی و تخصصی معماری و شهرسازی عضویت داشته و همچنین داور ۹ مسابقه بوده است.
تدریس در رشته معماری دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، علم و صنعت و دانشگاه آزاد اسلامی ازجمله فعالیتهای آموزشی اوست. از او مقالات متعددی در نشریات تخصصی معماری منتشر شده و همچنین عضو هیئت تحریریه برخی از مجلات معماری و شهرسازی بوده است. حسین شیخزینالدین نشان معماری ایران (استاد پیرنیا) را دریافت کرده و ازجمله معماران برگزیده سال ۱۳۷۹ بوده است.
۲- جی ونژن- Zhi Wenjun
متولد ۱۹۶۲ در چین، دانشآموخته کارشناسی معماری، و کارشناسی ارشد تاریخ و نظریه معماری دانشگاه تونگجی (Tongji) شانگهای است. او استاد دانشکده معماری و برنامهریزی شهری، و سردبیر مجله (دوماهنامه) Time + Architecture این دانشگاه، یکی از پرنفوذترین مجلات دانشگاهی چین در زمینه معماری است، درضمن معاونت کمیته رسانه و ارتباطات انجمن معماری چین را به عهده دارد.
جی ونژن بیش از ۵۰ مقاله علمی منتشر کرده و در نگارش ۱۱ کتاب درباره معماری مشارکت داشته است. او در همایشهای متعدد بینالمللی سخنرانی کرده، و در دانشگاههای مختلف اروپا و امریکا، ازجمله پرینستون، استاد مهمان بوده است.
زمینههای تخصصی پژوهش او دربرگیرنده نقد معماری، معماری معاصر چین، و روش پژوهش و نگارش در معماری است.
۳- رضا دانشمیر
متولد ۱۳۴۳، معمار و مؤسس شرکت حرکت سیال به همراه کاترین اسپریدونف است. در دوران تحصیل همزمان در رشتههای نقاشی و موسیقی نیز فعالیت داشته و برگزاری ۸ نمایشگاه نقاشی انفرادی و گروهی در موزهها و گالریهای تهران، همچون فرهنگسرای نیاوران، گالری سیحون، گالری آریا، شماره ۱۳ خیابان ونک، بینال اول نقاشی ایران و … حاصل کار او در آن دوره است. در سال ۱۳۷۹، با پروژه گالری آو که بازسازی استخری متروک و تبدیل آن به یک گالری مبلمان و آثار هنری بود، فعالیت حرفهای معماری خود را آغاز کرد. او بیش از ۵۰ پروژه معماری با تمرکز بر پروژههای فرهنگی، ازجمله پردیس سینمایی پارک ملت و مسجد ولیعصر طراحی کرده و جوایز معتبر داخلی و خارجی ازجمله رتبه اول جایزه معماری خاورمیانه در بخش ساختمانهای اداری و تجاری برای پروژه ساختمان اداری گلفام در سال ۲۰۱۴، جایزه جهانی (World Quality Commitment) WQCدر بخش جوایز طلایی در سال ۲۰۱۲، و فینالیست در بخش پروژههای فرهنگی جهان در مسابقه World Architecture Festival) WAF) در سال ۲۰۰۹ و رتبه اول جایزه معمار در سال ۱۳۸۷ برای پروژه پردیس سینمایی پارک ملت ازجمله دستاوردهای اوست. ۱۰ سال تدریس معماری در دانشکدههای مختلف، ارائه مقالات و سخنرانیهای متعدد نیز از دیگر فعالیتهای او در سالهای اخیر است.
۴- علی کرمانیان
متولد ۱۳۴۴ و دانشآموخته دانشگاه Bartlett لندن، پس از یک سال کار در انگلستان با فیلیپ پرایس از سال ۱۳۷۰ با تأسیس دفتر معماری کرمانیان و همکاران در حوزه معماری فعالیت دارد. بسیاری از آثار این دفتر در مجلات مختلف معماری منتشر شده و مورد بحث قرار گرفتهاند و برخی نیز جوایزی دریافت کردهاند. او همچنین سمتهایی چون عضو هیئت علمی و مدیریت گروه معماری دانشگاه آزاد تهران مرکز، نماینده بنیاد آقاخان، عضو هیئتمدیره سازمان نظام مهندسی استان تهران، نماینده دانشکده تحصصی IAAC بارسلون، عضو هیئت مؤسس و مدیرعامل مؤسسه تهران را در کارنامه خود دارد. تألیف مقالات متعدد و کتاب معماری فراتر از معماری، همکاری در برگزاری مسابقات و حضور در هیئتهای داوری، جلسات و سمینارها و نیز برگزاری جلسات ماهانه نقد معماری از دیگر فعالیتهای اوست.
۵- رامبد ایلخانی
متولد ۱۳۵۱، دانشآموخته کارشناسی ارشد رشته معماری از دانشگاه شهید بهشتی است و سابقه تدریس در دانشکده هنر و معماری واحد تهران مرکز و جنوب را دارد. ۱۰ سال شریک مؤسس گروه طراحی ارش سابق بوده و در حال حاضر، شریک مؤسس گروه طراحی شیفت است. در اردیبهشت ۱۳۹۵ به همراه نشید نبیان مرکز نوآوریهای شهری تهران TUIC را بهعنوان مرکز شکلگیری در حوزه معماری و شهرسازی و شاخه تجربی گروه طراحی شیفت تأسیس کرد. هدف این مرکز تربیت و پرورش نسل بعدی معماران پژوهشمحور حرفهای است. او در مدت فعالیت حرفهای خود جوایز متعدد ملی و بینالمللی کسب کرده، ازجمله مقام اول جایزه معمار ۸۵، مقام سوم جایزه معمار ۸۶، مقام دوم جایزه معمار ۸۷، مقام دوم و سوم جایزه معمار ۹۳ و مقام اول و دوم جایزه معمار ۹۵، راهیابی به فهرست منتخبان جایزه آقاخان در سال ۲۰۱۰ و راهیابی به فهرست منتخبان فستیوال جهانی معماری WAF در سال ۲۰۱۱٫
جوایز
مبلغ کل جوایز ۰۰۰/۰۰۰/۶۰۰ ریال است که بنا به صلاحدید داوران بین برندگان چهار گروه تقسیم خواهد شد. شرکت سوپرپایپ اینترناشنال مبلغ جوایز را میپردازد.
نحوه شرکت در جایزه معمار
۱- در مرحله نخست همه شرکتکنندگان میبایست مدارک خود را پرینتشده در صفحات A3 به صورت سیمی شده در موعدهای مقرر (شنبه ۴ شهریور برای طرحهای مسکونی، یکشنبه ۵ شهریور برای طرحهای بازسازی، دوشنبه ۶ شهریور برای طرحهای عمومی)
به آدرس مجله در خیابان شریعتی، پایینتر از میرداماد، نرسیده به بزرگراه همت، کوچه دیباج، پلاک ۶، واحد ۶ (تلفن و دورنگار: ۲-۲۶۴۰۰۹۸۰) بفرستند. مدارک لازم عبارتاند از:
الفـ شرح پروژه در دو صفحه A4 با حروفی که بهراحتی قابل خواندن باشند شامل موارد زیر:
• تیم طراحی معماری، سازه، تأسیسات و… و همچنین مجریان اصلی پروژه
• مشخصات کارفرما و بهرهبرداران • محل پروژه با کروکی و نشانی دقیق
• کاربری بنا با ذکر جزئیات • سازه و تأسیسات بنا بهطور کلی
• سطوح زیربنا و زمین پروژه • ایده طراحی
• سال شروع و خاتمه اجرا • نوآوریها و مزایای پروژه
• در این مرحله CD لازم نیست.
طراحان پروژههای بازسازی باید توضیحات اضافی در موارد زیر ارائه دهند:
• کاربری قبلی و فعلی بنا • محدوده مداخلات
• وضعیت بنا قبل از بازسازی • مهمترین ارزشهای بنای موجود
• سازه و تأسیسات اولیه بنا
بـ تصاویر و نقشهها برای هر چهار گروه
• پلان نشاندهنده موقعیت بنا در محیط اطراف
• پلان طبقات اصلی
• مقاطع و نماهای اصلی
• تصاویر نشاندهنده ساختمان در محیط اطراف، داخلی و خارجی ساختمان و جزئیات مهم
• هرگونه تصویر، طرح یا نموداری که درک پروژه را تسهیل کند.
پروژههای بازسازی میبایست تصاویر وضعیت بنا را قبل و بعد از مداخله نشان دهند.
۲- در مرحله نخست هیئت داوران در روزهای ۱۱ و ۱۲ شهریور مدارک رسیده را بررسی و مواردی را که ازنظر آنها در مرحله نخست حذف میشوند مشخص میکنند.
۳- همه طراحانی که به مرحله نیمهنهایی راه یافتهاند، میبایست مدارک پروژه خود را مطابق جدول زمانی: طرحهای مسکونی در روز دوشنبه ۱۰ مهر، طرحهای بازسازی در روز سهشنبه ۱۱ مهر و طرحهای عمومی در روز چهارشنبه ۱۲ مهر به آدرس مجله در خیابان شریعتی، پایینتر از میرداماد، نرسیده به بزرگراه همت، کوچه دیباج، پلاک ۶، واحد ۶ (تلفن و دورنگار: ۲-۲۶۴۰۰۹۸۰) تحویل دهند.
• همه نقشهها، عکسها و توضیحات میبایست روی فوم (foamboard) به ابعاد ۵۰×۷۰ سانتیمتر (حداکثر ۵ صفحه) و به صورت عمودی چسبانده شوند (حتماً از صفحات چوبی و PVC استفاده نشود).
• روی هیچکدام از مدارک مسابقه نام طراح ذکر نشود. نام پروژه، نام طراح، نشانی، شماره تلفن و دورنگار روی پاکت نوشته شود.
• CD حاوی متن، تصاویر و نقشههای ۳۰۰ DPI با فرمت JPEG یا TIF. از این تصاویر برای تهیه فیلم فینالیستها و برندگان استفاده میشود.
• پروژههای متعدد متعلق به یک معمار (مشاور) در پاکتهای جداگانه ارسال شود.
مدارک ارسالی به شرکتکنندگان بازگردانده نمیشود.
اعلام نتایج داوری و اعطای جوایز
داوری پروژههای راهیافته به مرحله نیمهنهایی در روزهای ۱۵ و ۱۶ مهرماه ۱۳۹۶ برگزار خواهد شد.
• جوایز برندگان این دوره در ۲۰ مهر ۱۳۹۶ طی مراسمی که محل برگزاری آن متعاقباً اعلام خواهد شد، اهدا میشود.