باغ دماوند واقعشده در روستای احمدآباد از توابع شهرستان دماوند در شرق تهران، باغ-ویلایی شخصی است به مساحت تقریبی ۸۰۰۰(متر مربع). کار بازسازی این باغ در پاییز ۱۳۸۹ به دفتر فیروز فیروز و همکاران سپردهشد. باغ دماوند در منطقهای زیبا و خوش آبوهوا و نسبتاً سرد، در دامنۀ کوههای البرز قراردارد. این باغ در گذشته وسعت بیشتری داشته ولی بعدها بخشی از آن جدا شده و به دیگری واگذار شده است.
رویکرد اصلی در مداخلاتی که در این باغ صورتگرفته، بازسازی آن با حداقل ممکن تغییرات در وضع موجود بودهاست. ساختمانها و تأسیسات موجود در باغ، که با توجه به شکل و وضع زمین در گذشته سامان گرفتهاند، حفظ شدهاند و با توجه به طرح بازسازی بعضاً کاربریهای جدیدی به خود پذیرفتهاند. اینها، به عنوان کالبدی که دربردارندۀ خاطرات است، برای مالک باغ دارای ارزش ذهنی و معناییاند. درعینحال طراحی باغ با توجه به ویژگیهای باغسازی ایرانی و بر اساس ایدۀ بازآفرینی باغ ایرانی انجام شدهاست.
هنرمندان و پژوهشگران بسیاری تاکنون مجذوب رمز و رازهای باغ ایرانی شده، دربارۀ آن نوشتهاند، و به بازآفرینی آن در آثارشان پرداختهاند. در این بازآفرینیها بیش از هر چیز به هندسۀ نمادین باغ ایرانی که به طرح چهارباغ معروف است و همچنین به برخی از نقشهای نمادین آب و درخت در باغ توجه شدهاست. چهارباغ، تصویرِ نمادینی از جهانِ اسطورهای است که در آن دریایی در مرکز جهان قراردارد و دو رود متقاطع که در این دریا به هم میپیوندند، جهان را به چهار بخش تقسیم میکنند(Moghtader,0000 :111). اگرچه این طرح بهعنوان جوهرۀ باغ ایرانی شناختهشده و مشهور است، ولی اینکه تکیه بر این ایده تا چهمیزان میتواند در بازآفرینی فضای باغ ایرانی نقش ایفا کند، پرسشی است که ما را دعوت میکند تا از نو به مطالعۀ باغسازی ایرانی و شناخت ارکان آن بپردازیم. چرا که در معماری ما به خلق فضا میپردازیم نه پلان. توجه ایرانیان به این مهم در معماری و بهخصوص معماری دورۀ اسلامی کاملاً مشهود است. فریار جواهریان این مطلب را اینگونه توضیح میدهد: «در معماری ایرانی… جرزهای عظیم دیوارها در نقشه های برداشت شده، هیچ گاه دقیق و مرتب نیستند. گنبدهایی که از داخل، کاربندی بسیار زیبا دارند و حفره ای در مرکز آن نور داخلی فضا را تأمین می کند و با نهایت ظرافت به جزئیات آن پرداخته شده است، از بیرون با کاهگلی زمخت به شکلی نامنظم پوشانده شده اند… برای ما مسلمانان آن منظره درونی اهمیت دارد، و هیچ گاه قرار نبوده کسی این جرزها را اندازه گیری کند یا آن گنبدها را از آسمان نگاه کند. همانطور که قرار نبوده هیچ گاه تصویر باغ از آسمان دیده شود